Veilig internetten

Het internet is een onwaarschijnlijke tool die oneindig veel mogelijkheden en kansen biedt. Het internet en/of sociale media verbieden of afschermen is dus geen goeie of duurzame oplossing. Naast de voordelen van het internet zijn er ook een aantal onmiskenbare risico’s. 

Beter dan afschermen, is het begeleiden en vergezellen van kinderen in hun digitale ontwikkeling opdat ze een internetgebruik ervaren dat veilig, verantwoord en leuk is. 

Hieronder vind je een aantal tips dat je kan meegeven aan kinderen en jongeren voor een veilig internetgebruik. 

  • Gebruik de Google-regel: typ uw naam in een zoekmachine en bekijk de resultaten. Dit geeft je een idee hoe privé jouw persoonlijke informatie is. Het kan wel eens verrassend zijn wat een gemiddelde internetgebruiker online over je privéleven te weten kan komen.
  • Maak het verschil tussen een goed en een slecht geheim. Een goed geheim is leuk om geheim te houden (zoals een verrassingsverjaardagsfeestje bijvoorbeeld), terwijl een slecht geheim een geheim is waardoor je je bang of verdrietig voelt. Het is bijvoorbeeld niet oké als je onder druk wordt gezet om een slecht geheim voor jezelf te houden. Moedig kinderen en jongeren aan om met hun Max te praten, als dit het geval is. 
  • Als je iemand online ontmoet en je wilt die ‘in het echt’ ontmoeten, praat er dan eerst met iemand over. Laat iemand weten waar je afspreekt, wanneer en met wie. Spreek af op een drukke, openbare plaats. 

Ontdek nog meer tips in de volgende opdracht

Menu