Mensenhandel is een wereldwijd fenomeen dat alle landen van de wereld treft, ook België. Mensenhandel is een fundamentele schending van mensenrechten en een moderne vorm van slavernij waarbij een persoon een andere persoon uitbuit voor eigen gewin. Het is een misdrijf waarbij de vrijheid en de waardigheid van het slachtoffer in het gedrang komen en gaat meestal gepaard met fysiek en/of psychisch geweld.
Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen, huisvesten/opvangen of nemen van of overdragen van controle over iemand met als doel deze persoon uit te buiten.
De uitbuiting kan vijf verschillende vormen aannemen:
Seksuele uitbuiting en economische uitbuiting zijn in België de meest gemelde vormen van mensenhandel.
Mensenhandel wordt wel eens verward met mensensmokkel. Bij mensensmokkel wordt geld verdiend door personen illegaal een landsgrens over te helpen.
“Tienerpooiers zijn mensenhandelaars die jongeren doelbewust feitelijk afhankelijk en emotioneel aanhankelijk maken om hen vervolgens -via misleiding, dwang, fysiek, psychisch geweld en/of misbruik van hun kwetsbaarheid- uit te buiten in de prostitutie.“
Weetje:
Loverboy
Tienerpooiers zijn vaak beter bekend als ‘loverboys’. Een term die in Nederland eind jaren ’90 en begin 2000 plots opkwam toen er heel wat ophef was over dit zogenaamde ‘nieuwe’ fenomeen. Child Focus nam reeds in 2015 uitdrukkelijk afstand van de nogal eufemistische term die neigt naar een te geromantiseerd en vooral eenzijdig beeld van een complexe problematiek met aan de basis de manipulatie, isolatie en seksuele uitbuiting van jongeren.
Romantiek is onverenigbaar met de gewiekstheid van een tienerpooiermilieu. Bovendien is de ‘loverboy’-methode slechts één van de strategieën om jongeren te isoleren en hen in de seksuele uitbuiting of een andere specifieke vorm van criminaliteit te lokken.